На море при съседите! Това става все по-реално, въпреки кризата около коронавируса. След

...
На море при съседите! Това става все по-реално, въпреки кризата около коронавируса. След
Коментари Харесай

Турция спасява туристическия сезон, обособява зони без COVID-19

На море при съседите! Това става все по-реално, макар рецесията около коронавируса. След като Гърция заяви, че приготвя избавяне на сезона с въвеждане на наложителен здравен паспорт, в този момент – и Турция разгласи своя проект за лятото. Започват узаконяване на курорти без ковид, с цел да се подсигурява здравето на туристите по време на ваканцията.

Напук на ковид и карантината – от ден на ден замирисва на море. В опит да спасят сезона – първи гърците предложиха съответни ограничения: всеки екскурзиант да си направи тест за COVID-19  преди да тръгне към Бяло и Йонийско море. След тях, чехите взеха решение да избавят xъpвaтcĸия тypизъм c " ĸopoнa ĸopидop " дo бpeгa нa Aдpиaтичecĸo мope. Те мислят да пуснат диpeĸтнa вpъзĸa oт Πpaгa дo Дyбpoвниĸ и Cплит.

И прилежаща Турция не остана обратно, макар бомбастичните числа на болни. Там ще се обособяват зони, в които няма случаи на ковид. „ Тази година ще се издава специфичен документ за хотели от министерствата на туризма и на опазването на здравето ”, изяснява Джемал Лютфи – туроператор.

В началото на годината, преди рецесията с ковид, Турция се стремеше да доближи 60 млн. туристи. Вероятно обаче след пандемията упованията няма да се осъществен.

„ Нашите туристи особено – над 95 % - са пренасочили своите резервация за края на лятото, началото на есента – тогава още е сезон и хората желаят да се възползват. В Турция края на октомври сезонът продължава. Септември и октомври е сред 25 и 30 градуса ”, споделя Джемал.

А допускането на туристите ще става поетапно. И при строги правила. Само в хотелите със документ, публикуван от страната.

Предвижда се при чартерите в самолетите да се слагат стъклени загради сред обособените седалки, а по плажовете да има дистанции сред чадърите. Традиционните за турските курорти ол инклузив маси – към този момент остават.

Според специалисти в туризма обаче не постоянно тези ограничения могат да ни подсигуряват безвредна отмора на плажа. У нас, бизнесът желае страната да изготви стандарт за работа през лятото – по какви правила могат да работят хотелиери, концесионери, ресторантьори и притежатели на атракциони по морето, с цел да подсигуряват здравето на личния състав и клиентите си. Без непотребна администрация.

Изправени пред всички тези неясноти, огромна част от българските морски хотели към момента обмислят дали изобщо да отворят врати  през лятото. И питат- ще има ли общо решение или всеки ще се избавя самичък.
Засега смяна в цените на пакетите по родните морски курорти – няма. Но от ден на ден са атрактивните предложения – като плащаш 5, а почиваш 7 дни, сподели наша инспекция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР